Sosyal Medya

Güncel

Başika krizi sonunda aşıldı, Bağdat’la yeni sayfa açıldı

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Türk askerinin Başika Kampı’ndaki varlığını sorun ettiği için ilişkileri bitirme noktasına getiren Bağdat’a 2 yıl aradan sonra yaptığı ziyaret iki ülke ilişkilerini yeniden işbirliği seviyesine taşıdı.



BaÄŸdat ve Erbil’de iki gün süren temaslarda iki gündem maddesi öne çıktı; BaÅŸika Kampı ve Sincar’ın terör örgütü PKK’dan temizlenmesi. Ä°ki konuda da liderler ortak iÅŸbirliÄŸi ve uzlaşıya vurgu yaptı, sorunların diyalogla çözülmesi konusunda anlaÅŸtı. Ortak bildiride de iki ülke topraklarında herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarını ve iki ülkenin milli güvenliÄŸini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasına izin vermeyecekleri kararını açıkladı. Sincar’ın en büyük tehdidi Türkiye’ye oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Yıldırım, Irak merkezi güçleri ve PeÅŸmerge’nin Sincar’ın terörden temizlenmesi için gerekli çalışmaları yapacağını belirtti. Yıldırım ayrıca Irak’ın egemenliÄŸinin Türkiye açısından çok önemli olduÄŸunu, egemenliÄŸe zarar verecek hiçbir giriÅŸime, hiçbir harekete rıza gösterilmeyeceÄŸini vurguladı.
 
Ziyarette bir diÄŸer önemli baÅŸlık da ekonomi oldu. Ä°ki ülke arasında ekonomik iÅŸbirliÄŸi ve yeni yatırım imkanlarının artırılması konusunda mutabık kalındı. EÄŸitim alanında imzalanan iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması da görüşmenin yine dikkat çekici sonuçlarından biri oldu. FETÖ’nün okullarıyla etkili olduÄŸu Irak’taki varlığına karşı bir önlem ve mesaj olarak okundu.
 
Taraflar, BaÅŸika’nın bir Irak kampı olduÄŸunu vurguladı. Irak Türk tarafının kuvvetlerini çekmeye yönelik süreci baÅŸlatması ve bu meselenin sona erdirilmesi gerekliliÄŸini vurguladı. Toplantıdan öne çıkan diÄŸer baÅŸlıklar ise şöyle:
 
Irak ve Türkiye, aralarındaki ticari ve ekonomik işbirliği düzeyinin artırılmasının, terörden zarar gören bölgelerin yeniden inşasının ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesinin önemine değindi.
 
Taraflar, Dicle ile Fırat Nehirlerine ait suların yönetimi ve ortak su projeleriin artırılması üzerinde anlaştı.
 
Türkiye Hükümeti, Ninova’nın kurtarılması ve DEAÅž’ın varlığını yok etme operasyonları kapsamında; Irak Güvenlik Kuvvetlerinin elde ettiÄŸi kayda deÄŸer ilerlemeyi takdirle karşıladığını ifade etti.
 
Taraflar, iki ülke arasındaki kültürel ve sosyal bağların kuvvetlendirilmesi, iki ülke vatandaşlarının kaynaşmalarına imkan sağlanması için kültür ve turizm alanında kapsamlı bir atılım yapılması gerekliliğinin altını çizdi.
 
Türkiye ve Irak, ortak stratejik vizyon temelinde çıkarları ve sınamaları belirleyerek, bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışmak, ayrıca mezhebi ve etnik kutuplaşma dahil bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden tüm faktörleri bertaraf etmek üzerinde mutabık kaldı.
 
Ankara ve BaÄŸdat’ın iliÅŸkilerde yeni sayfa açmasına Tahran’da destek geldi. Ä°badi hükümetini destekleyen Ä°ran’ın dini lideri  Ayetullah Ali Hamaney’in baÅŸdanışmanı Ali Ekber Velayeti, BaÅŸbakan Yıldırım’ın Irak’a yaptığı ziyaret ve Ankara-BaÄŸdat hattında yaÅŸanan yakınlaÅŸmayla ilgili şöyle konuÅŸtu: “Türkiye- Irak arasında gerilimin düşmesi ve dostluk iliÅŸkilerinin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bölge milletlerinin saadeti, gerginlikten kaçınıp bölgesel iÅŸbirliÄŸinden geçer.”
 
ORTAK HEDEFİMİZ BU SAPIK ÖRGÜTÜ DEFETMEK
BaÅŸbakan Binali Yıldırım kritik Irak ziyaretinin ikinci gününde Erbil’deydi. Sabah saatlerinde Bölgesel yönetimin BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani ve hükümet üyeleri ile bir toplantı yapan Yıldırım öğlen de IKYB BaÅŸkanı Mesud Barzani ile görüştü ve ortak basın toplantısı yaptı. Yıldırım ve Barzani’nin gündemi de terörle ortak mücadeleydi. “Hem BaÄŸdat’ta hem Erbil’de faydalı görüşmeler gerçekleÅŸtirdik. Görüşmelerin çerçevesi iki baÅŸlıkta toplanabilir. Biri terörle ortak mücadele, ikincisi de ekonomik konularda, yatırım konularında, bölgenin huzura kovuÅŸması konusunda daha fazla çalışmak” diyen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle terör konusunda ÅŸunları söylemekte fayda var. Hem DAEÅž, hem PKK hem de FETÖ sadece Türkiye’nin deÄŸil Irak ve Suriye’nin de meselesidir. Biz Suriye’de kuzey sınırımızda DAEÅž’a karşı bir operasyon sürdürüyoruz. Ortak amacımız bu sapık örgütü kontrol altına almak. Bu konuda uluslararası camia daha çok destek vermelidir.”
 
Åžengal bölgesine yerleÅŸen PKK’nın buradaki varlığının asla kabul edilemeyeceÄŸini söyleyen Yıldırım ÅŸunları söyledi:  “PKK’nın Irak topraklarından ülkemize gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak. Bu terör örgütünün batıya doÄŸru yayılması, Åžengal bölgesinde yuvalanması da asla ve asla kabul edeceÄŸimiz bir ÅŸey deÄŸildir. PKK’nın Åžengal’deki varlığı bir güvenlik meselesidir. Sadece Türkiye’nin deÄŸil aynı zamanda sizin de güvenlik meselenizdir. Irak’ın da, Merkezi Hükümetin de aynı ÅŸekilde bir güvenlik meselesidir. O bakımdan burada müşterek bir çalışmaya ihtiyaç var. Bunu Avrupalı ve Amerikalı dostlarımıza da anlatıyoruz. “PYD’nin Suriye bölgesinde ‘oldu bittiler’ yapmasına da asla rıza gösteremeyiz. Orada yaÅŸaan peÅŸmergeleri, Arapları yerinden yurdundan ettiler, adeta bir iÅŸgal içerisine girdiler. Tabii adını ne kadar deÄŸiÅŸtirirse deÄŸiÅŸtirsin bunların ne yaptıklarını biliyoruz. Bunlar PKK’dan türemiÅŸ. Ä°sim deÄŸiÅŸtirerek iÅŸin esasını deÄŸiÅŸtiremezsiniz. PKK eÅŸittir PYD eÅŸittir YPG. Artık o kadar çok örgüt adları çıkarıyorlar ki, her olaydan sonra bir örgüt adı duyuyoruz. Ama bunları yediÄŸimizi zannetmesinler.” IKYB BaÅŸkanı Barzani de Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklediklerini belirterek “Teröristlere karşı koymak hepimizin görevi ve mücadelede desteÄŸe ihtiyacımız var. Tüm alanlarda iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmek istiyoruz” diye konuÅŸtu.
 
BAKANLARIMIZ BAŞİKA KAMPI’NDAKÄ° ASKERLERÄ°MÄ°ZLE BÄ°R ARAYA GELDÄ°
Irak’ta temaslarda bulunan BaÅŸbakan Binali Yıldırım, EsenboÄŸa Havalimanı’nda açıklama yaptı. BaÅŸbakan Yıldırım’ın açıklamalarından satır baÅŸları ÅŸu ÅŸekilde: “Görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaÅŸtık. Toplantı çok faydalı oldu. Terör örgütlerine karşı ortak mücadele edilmesi konusunda anlaÅŸtık. BaÅŸika’da bulunma sebebimizin terörle mücadeleden baÅŸka bir amacı olmadığını paylaÅŸtık. Sincar bölgesinde PKK’nın konuÅŸlanması, Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Bu meseleyi de enine boyuna konuÅŸtuk. Ya Irak ve PeÅŸmerge güçleri buradan PKK’lıları çıkaracak ya da Türkiye olmazsa gereÄŸini yapacak. Bu konudaki düşüncemiz, duruÅŸumuz nettir, bunu da bu ziyaret esnasında ifade ettik Irak’ın toprak bütünlüğü kadar onların hassasiyeti kadar bizim de hassasiyetimizdir. Ä°liÅŸkilerimizde yeni bir dönem baÅŸlamış oldu. Erbil’de Neçirvan Barzani ve Mesud Barzani ile kapsamlı görüşmeler yaptık. PeÅŸmergelerin Musul’u DAEÅž’ten kurtarmak için bulunduÄŸu üsse gittik. Bakanlarımız ise BaÅŸika Kampı’ndaki askerlerimizle bir araya geldi.” BaÅŸbakan Yıldırım bir soru üzerine Anayasa görüşmeleri ile ilgili ise “Biz AK parti MHP birlikte yola çıktık. Mecliste’de teklifimizi en iyi ÅŸekilde savunacağız. Sayın Bahçeli verdiÄŸi oyun ‘evet’ olacağını söyleyerek bu konudaki bütün spekülasyonları geride bırakmıştır” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.